Stene in slike iz mahu

Lišaj, ki na prvi pogled zgleda kot mah, uspeva v gozdu severnega polarnega pasu. Zaradi svoje oblike, ki je podobna jelenovim rogovom so ga poimenovali Reindeer Moss- Jelenov lišaj.

Vse več je povpraševanja po naravni okrasitvi prostorov, zato smo poiskali zelene rešitve za vaše domove. Okrasne plošče iz mahu oz. Jelenovega lišaja so eleganten način, kako v bivalne prostore vnesete svežino narave. Mah ne potrebuje svetlobe, zalivanja ali obrezovanja, saj vso potrebno vlago za obstoj črpa iz zraka. Zraven estetske vrednosti omogoča tudi naravno uravnavanje vlage v prostoru ter dodatno zvočno izolacijo.

 

Jelenov lišaj oziroma dekorativni mah je nepogrešljiv oblikovalski element, ki je sprva našel svoje mesto kot oblikovalski element v skandinavskem dizajnu. Njegovo uporabnost so prvi spoznali že daljni predniki teh prebivalcev v starem veku, ki so z lišajem zdravili svoje zdravstvene tegobe in ga uporabljali kot polnilni in izolacijski material pri gradnji svojih bivališč, v manjši meri tudi v dekorativne namene.

Kaj je pravzaprav dekorativni mah?

Dekorativni mah je tržno ime za jelenov lišaj, v angleškem jeziku ga najdemo pod imenom reindeer moss, švedsko renlav, norveško kvitkrull. V dekorativne namene se uporablja več vrst in podvrst iz rodu lišajev Cladonia, najpogosteje Cladonia stellaris in C. rangiferina. V nadaljevanju se uporabljata izraza mah oziroma dekorativni mah. Naravna barva tega mahu je rahlo zelenkasta bela do bela, raste pa sklenjeno v velikih zaplatah, kot preproga.

 

Možnosti:

Mah oz. Jelenov lišaj je prilepljen na PVC plošče, ki so vodoodporne in ognjevarne. Na voljo so v kvadratnih, pravokotnih in okroglih oblikah, poljubnih dimenzij in v različnih barvnih odtenkih, ki jih lahko popolnoma prilagodite notranji opremi. Po želji so lahko plošče z mahom uokvirjene, ali pa brez okvirja. Ker je vsak izdelek unikat, prosimo, da nas kontaktirate za posvetovalni pogovor na spodaj naveden e-poštni naslov. Izdelek lahko izdelamo poljubne oblike, velikosti in barve. Spodaj so navedene nekatere standardne dimenzije.

Naše standardne dimenzije (mm):

 • IKO9 walls full of life mah plošča 25x25 cm
 • IKO9 walls full of life mah plošča 50x50 cm
 • IKO9 walls full of life mah plošča 75x75 cm
 • IKO9 walls full of life mah plošča 100x100 cm

Za naročila, povpraševanja, svetovanje in cenik smo vam na voljo preko elektronske pošte: info@livingwalls.si

Večino mahu, ki se dandanes uporablja v dekorativne namene raste blizu polarnega kroga v severnih geografskih širinah Evrazije in Severne Amerike.

Mah, ki ga uporabljamo v našem podjetju je najvišje kakovosti, prihaja iz Norveške in je ročno nabran in prepariran v skladu s strogimi naravovarstvenimi in zdravstvenimi normativi (ISO 14001 (2004), ISO 9001 (2008). S postopkom preparacije se doseže željena togost oziroma gibčnost mahu, mah se razkuži in očisti, ter po želji obarva. Barve so zaradi varovanja zdravja v mislih narejene na vodni osnovi, na voljo pa je več različnih barvnih odtenkov, ki zajemajo skoraj celotno barvno paleto od zelenih, plavih, rjavih, rdečih, oranžnih, črnih…

 

IKO9 Moss wall

Lastnosti Mahu:

Uporaba naravnih materialov v naših prostorih pozitivno vpliva na naše počutje, dekorativni mah pa ima nekaj izjemnih lastnosti:

 • Zaradi svoje rasti/teksture je odličen zvočno izolacijski material.
 • Zaradi poroznosti je sposoben uravnavati vlago v prostoru in deluje tudi kot indikator vlage in preprečevalec previsoke vlažnosti v prostoru; kadar vlažnost v prostoru pade pod 35% mah postane trden, saj »suha« okolica črpa vlago tudi iz njega, ko pa se poveča pa se mah znova omehča in vam na otip daje predstavo o vlažnosti v prostoru.
 • Mah je negorljiv material, o čemer je poročalo tudi društvo SINTEF (norveško pirotehniško društvo, NS-EN ISO 11925-2 (2010).
 • Zaradi svoje oblike, ki posnema miniaturna drevesa učinkuje na nas podobno kot gozd - spodbuja kognitivne sposobnosti.
 • Mah je hipoalergen (zmanjša tveganje za pojav alergijskih reakcij).
 • Ker je prepariran z njim ni dodatnega dela, ne potrebuje zalivanja, ne potrebuje hranil, ne potrebuje posebne nege.
 • S časom ne izgubi privlačnosti.

Edini faktor, ki lahko negativno vpliva na mah je močna, neposredna in dolgotrajna izpostavljenost soncu, zaradi katere lahko postane nekoliko trd na otip, kasneje pa tudi lomljiv. Temu se lahko enostavno izognemo z zasenčenjem oziroma z vlaženjem mahu. Na obstojnost mahu in predvsem njegove barve pa vpliva tudi voda. Ker so barve, ki so uporabljene za barvanje mahu narejene na vodni osnovi, jih lahko daljša in večja izpostavljenost vodi razbarva. Mahu nikakor ni potrebno zalivati.

 

 

Zvočno izolacijske lastnosti:

 Veliki odzivni čas (reverb) je najpogostejši akustični problem, s katerim se danes soočajo notranjimi oblikovalci in arhitekti. Moderna arhitektura daje prednost pravokotnim prostorom in trdim, ravnim površinam, ki lahko povzročijo prekomerne odzive in dražilne odmeve. Že večkrat so dokazali pozitivne lastnosti (Lund University, faculty of Engineering (LTH), Norveška), mi pa imamo v ponudbi tudi visoko učinkovit absorber zvoka, ki ima dvakrat večjo zmogljivost vpijanja neželenih zvočnih učinkov od povprečja v industriji za izdelke enake velikosti in debeline. Med prednostmi je idealna naravna celična struktura mahu, njegova notranja razpršena razrast in konveksna oblika samega elementa, kar omogoča boljšo absorpcijo iz več kotov. Lahko trdimo, da je mah med najboljšimi zvočnimi izolatorji.

Kaj prikazuje graf?

Slika :Graf prikazuje količino absorbiranih negativnih zvočnih elementov; temno zelena krivulja predstavlja ploščo velikosti 0,5 m2 iz mahu, siva pa povprečno industrijsko narejeno ploščo enake površine. Vir: Nordgröna, Norveška.

IKO9 Moss wall

Kako pa je z obliko in velikostjo inštalacij? So kakšne omejitve?

Zgoraj omenjenih barvnih odtenkov je res veliko, več kot 30 in prav vse lahko dobavimo in inkorporiramo v dizajn. Nikakor nismo omejeni zgolj na pravokotne in kvadratne oblike, izdelamo lahko različne like, vijuge, izreze, kombinacijo več tipov… Za preprečevanje zvočnega odboja in drugih neželenih stranskih učinkov pri zvočni distribuciji se uporabljajo konveksne (izbočene) oblike. Po želji lahko naredimo izbočene strukture ali ostale 3D reliefne oblike.