Zelene stene │ Žive stene

Žive stene so stene na katerih so rastline zasajene vertikalno. Strukture živih sten so lahko samostoječe ali pritrjene na steno. Namestimo jih lahko v zunanjem ali notranjem okolju. Žive stene oz. zelene stene poznamo tudi kot vertikalne vrtove, eko stene, rastlinske zidove ipd.

Za postavitev živih sten oz. zelenih sten uporabljamo dva različna sistema. Za zunanje zelene stene uporabljamo v večini hidroponičen sistem, v notranjih pa klasičen, kjer so rastline zasajene v loncih z zemljo. V primeru želje po vzgoji zelišč pa priporočamo IKO9 living wall modul (500x500), ki je narejen iz visokokakovostnih aluminijastih plošč, ter perforiranih aluminijastih mrež. Sestavljamo jih lahko vzporedno in zaporedno, v poljubno veliko površino. Najvišje nameščeni moduli vsebujejo v zgornjem delu dozirni žleb iz katerega voda enakomerno izteka skozi vse prekate vsakega posameznega modula ter skozi vse nadaljnje module, vse do zbiralnika vode z iztočno cevjo in zamaškom, ki uporabniku omogoča preprosto odvajanje odvečne vode. Zalivanje je lahko ročno ali avtomatsko; direktno zalivanje ali recirkuliran sistem zalivanja. V primeru večjega sistema priporočamo re-cirkuliran sistem zalivanja, pri katerem v zbiralnik vode namestimo avtomatsko vodno črpalko, katera odvaja vodo v zgornjo vrsto modulov in se od tam ponovno steka preko vmesnih prekatov. Odvečna voda se na koncu ponovno zbere v zbiralniku vode in je na razpolago za ponovno zalivane.

V ponudbi živih sten oz. zelenih sten prilagajamo velikost sistema željam naročnika, prav tako vpeljan način zalivanja ter morebitno uokvirjanje.

Oblikovanje zelene stene, ki je raznolika, zanimiva in jo je preprosto veselje gledati, je izjemno kompleksna naloga. Zahteva strateško načrtovanje, poglobljeno poznavanje neštetih vrst rastlin, močno oko za projektiranje in cel kup ustvarjalnosti.

Vrsto rastlin, ki jih želite zasaditi v notranjo zeleno steno izbirate na podlagi estetskih želj, z upoštevanjem svetlobnih pogojev v stanovanju, ter nasvetov naših strokovnjakov.

 

Prednosti:

Kakovost zraka je pomemben dejavnik zdravja in dobrega počutja. Rastline so izjemno dober naravni filter in odstranjevalec strupov.

Te čarobne rastlinske strukture prinašajo naravo nazaj v naša urbana okolja. V pozidanih območjih, kjer je onesnaženost zraka z ogljikovim dioksidom in drugimi strupenimi delci izjemno visoka, nam je narava v pomoč. Nedavna študija o učinkovitosti zelene infrastrukture za izboljšanje kakovosti zraka v urbanih naseljih je pokazala, da prisotnost zelenih sten zniža raven ogljikovega dioksida (CO2) za več kot 40% in vsebnost trdnih delcev za kar 60%. Optimalna vključitev vegetacije, ustvari učinkovit filter pri onesnaženosti v mestih in s tem hitro in trajno izboljšuje kakovost zraka, in posledično kakovost našega življenja.

Veliko težavo sodobnega časa predstavlja tudi tako imenovan sindrom bolnih stavb. Domovi, stavbe in uradi, opremljeni z novodobnim pohištvom, so polni nevidnih strupenih hlapov, kot npr. formaldehida, hlapnih organskih spojin, trikloretilena, ogljikovega monoksida in benzena. Zelena stena učinkovito in trajno odpravi to težavo.

Študije so nadalje pokazale, da se ob pogledu na zelene rastline poveča produktivnost na delovnem mestu, pri čemer rastline v zaprtih prostorih zmanjšajo tudi občutke neugodja. Zaradi vsesplošnega boljšega počutja človeka v takšnem, naravnem ambientu, se žive stene oz. zelene stene uporabljajo tudi za izboljšanje kognitivnih sposobnosti, ter v bolnišnicah in drugih rehabilitacijskih centrih, saj bistveno pripomorejo k izboljšanju počutja bolnikov, njihovega zdravstvenega stanja in s tem k hitrejšemu okrevanju.

Pogosta vprašanja:

Ali so primerne za gradnjo?

Sprememba temperature vpliva na trdnosti in stabilnost stene objekta, saj povzroča širjenje in krčenje materiala, kar lahko privede do razpok ali razpada materiala. Zunanja zelena stena, nam je na voljo kot optimalna zaščita pred temperaturnimi nihanji, stavbo zaščiti pred vlago tako, da vodo in vlago preusmeri vstran od stene, prav tako zagotavlja zaščito pred UV sevanjem ter služi kot zvočni izolator.

Življenjska doba žive stene oz. zelene stene?

Žive zelene stene spadajo med novejše tehnologije in je zato njihovo življenjsko dobo težko predvideti. Raziskave v tujini so pokazale, da je življenjska doba sistemske opreme, torej modulov in zalivalnih sistemov dolga tudi do 25 let, pri čemer pa je težko predvideti življenjsko dobo posameznih rastlin.

Rastline živijo v zeleni steni, ob pravilni oskrbi, tako dolgo, dokler koreninskemu sistemu ne zmanjka prostora, saj je takrat rastlinam onemogočena nadaljnja rast. Takrat je potrebno rastlino nadalje razmnožiti z deljenjem, kar pomladi utrujen videz rastline, jo osveži. S tem volumen rastlino in njen koreninski sistem zmanjšamo, in je v posameznem prostoru modula ponovno dovolj prostora za nadaljnjo rast. Rastline trajnice bi tako v steni lahko preživele od pet do deset let, pri čemer moramo postopek deljenja za obnovo in pomlajevanje rastlin ponoviti na vsakih nekaj let, odvisno od zahtev posamezne rastlinske vrste.

Vzgoja in nega rastlin v zeleni steni se tako bistveno ne razlikuje od vzgoje in nege rastlin, ki jih imamo posajene doma v okrasnih loncih.