SISTEMI ZELENIH STEN / ŽIVIH STEN / VERTIKALNIH VRTOV

Sistemov za zelene stene, žive slike ter vertikalne vrtove je ogromno. Obstaja veliko različnih proizvajalcev in izvajalcev zasaditev teh sistemov, zato poznamo tudi veliko različnih produktov za izgradnjo oz. montažo zelenih sten. Vsak proizvajalec želi biti čim bolj poseben in na trgu ponuditi nekaj edinstvenega in inovativnega, kar je razlog za tolikšno raznolikost sistemov po celem svetu. V glavnem te sisteme zelenih sten oz. živih sten ter vertikalnih vrtov ločimo na dve glavni vrsti. Te dve glavni vrsti sta hidroponika in klasično gojenje v zemlji. Način vzgoje rastlin se v teh dveh vrstah med sabo razlikujejo po načinu zasaditve, se pravi v kakšnem rastnem mediju rastejo rastline, po načinu zalivanja ter po načinu dodajanja hranilnih snovi za vitalno in uspešno rast. Da bi dobili boljši pregled vam bomo predstavili ti dve vrsti, ki jih uporabljamo tudi sami za naše zelene stene, žive stene ter vertikalne vrtove.

 

Hidroponika -Hydroponics

Hidroponika je hidro-kulturno gojenje, kar pomeni, da so rastline ali pridelki gojeni brez zemlje, z uporabo mineralnih hranil, ki se dodajajo neposredno v vodo. Kot rastni mediji se pri tej vrsti gojenja po navadi uporabljajo kokosova vlakna, glinene kroglice ali kamena volna, pri vertikalnih zasaditvah pa po navadi več plasti posebnega filca. To je eden izmed najpopularnejših in najuspešnejših načinov komercialnega gojenja, saj je enostavnejše in veliko ugodnejše kot klasično gojenje v zemlji. Če jeste paradižnik ali solato, ki ni iz vašega vrta, torej, ki ste jo kupili v trgovini, je z veliko verjetnostjo pridelana prav na ta način gojenja, in običajno izvira  iz Italije, Španije, Francije, Nizozemske itd...Tudi pri živih stenah in vertikalnih vrtovih je hidro-kulturno gojenje zelo razširjeno, vendar se pri sistemih živih sten večinoma uporabljajo posebni filci med katere so rastline zasajene. Osebno menim, da je hidroponičen sistem živih sten najbolj primeren za zasajevanje velikih zunanjih površin, zaradi preprostosti sistema samega po sebi. Prednosti tega sistema so enostavno zasajevanje rastlin, saj lahko ob pravilni izbiri rastlin dosežemo popolno zaraščenost oz. ozelenitev površin. Prednosti pa so tudi preprosto zalivanje zaradi avtomatskega zalivalnega sistema, nizka teža oz. obremenitve površine na katero je živa stena montirana ( ker ni težkega rastnega medija, kot je zemlja ), dobra zvočna izolacija, dobra toplotna izolacija, manjša poraba vode kot pri klasičnih sistemih, manjši vpliv na okolje, saj je filc narejen iz recikliranega materiala, boljša zračnost korenin in s tem bolj vitalne rastline. To so samo tehnične prednosti hidroponičnega sistema, splošne prednosti živih sten pa že tako poznamo, v kolikor smo si prebrali poglavje o prednostih živih sten na naši spletni strani.

 

Zgornja slika prikazuje osnovno sestavo hidroponičnega sistema vertikalne zasaditve.

Praktičen prikaz zasaditve hidroponičnega sistema lahko pogledate tukaj:

 

Gojenje v zemlji – Growing in soil

Verjetno ni človeka, ki ne prepoznal prednosti pridelave in gojenja v zemlji. Dobra stara zemlja, je po mojem mnenju še vedno najbolj pristen in zdrav način pridelovanja sadja, zelenjave in zelišč, ni pa nujno najbolj optimalna izbira za žive stene. Takšne vrste sistemov priporočamo predvsem za notranje prostore z manjšimi površinami zasaditve ali za vzgojo zelišč, npr. na steni v kuhinji (poglej: https://www.livingwalls.si/collections/trgovina/products/zeliscni ).Težava pri sistemih živih sten, ki bazirajo na zemlji kot rastni medij, je predvsem teža zasajenih živih sten, velikokrat pa nekoliko težja zamenjava poškodovanih ali odmrlih rastlin (odvisno od sistema, ne pri naših), ter zračnost korenin. Zraven vsega naštetega je treba poudariti, da je za takšen sistem običajno potrebno veliko materiala, se pravi aluminijastih ali plastičnih modulov. Mi uporabljamo oboje, za zelišča ali okras (žive slike) uporabljamo aluminijaste module z lesenimi okvirji, (možno je tudi naročilo brez lesenega okvirja), za notranje zelene stene oz. žive stene pa uporabljamo plastični sistem v katerega enostavno vstavimo rastlino z njenim lastnim loncem, torej ni potrebno nikakršnega presejevanja in tudi vzdrževanje, oskrba ali zamenjava poškodovanih rastlin je zaradi tega otročje lahka. V kolikor imate kakršnakoli vprašanja glede živih sten, zelenih sten ali vertikalnih vrtov, smo vam rade volje pripravljeni odgovorit na info@livingwall.si 

Živa slika / zelena slika / živa stena / zelena stena / gojenje v zemlji

Zgornja slika prikazuje primer vertikalne zasaditve in vzgoje rastlin v enem izmed naših sistemov (IKO9 dvojni aluminijast modul, zasaditev v zemlji).

Komentiraj

Upoštevajte, da morajo biti komentarji odobreni, preden so objavljeni