Kratka predstavitev dekorativnega mahu in nekaj idej o njegovi uporabi.

Jelenov lišaj oziroma dekorativni mah je nepogrešljiv oblikovalski element, ki je sprva našel svoje mesto kot oblikovalski element v skandinavskem dizajnu. Njegovo uporabnost so prvi spoznali že daljni predniki teh prebivalcev v starem veku, ki so z lišajem zdravili svoje zdravstvene tegobe in ga uporabljali kot polnilni in izolacijski material pri gradnji svojih bivališč, v manjši meri tudi v dekorativne namene.

Kaj pravzaprav je dekorativni mah?

Dekorativni mah je tržno ime za jelenov lišaj, v angleškem jeziku ga najdemo pod imenom reindeer moss, švedsko renlav, norveško kvitkrull. V dekorativne namene se uporablja več vrst in podvrst iz rodu lišajev Cladonia, najpogosteje Cladonia stellaris in C. rangiferina. V nadaljevanju se uporabljata izraza mah oziroma dekorativni mah. Naravna barva tega mahu je rahlo zelenkasta bela do bela, raste pa sklenjeno v velikih zaplatah, kot preproga.

Večino mahu, ki se dandanes uporablja v dekorativne namene raste blizu polarnega kroga v severnih geografskih širinah Evrazije in Severne Amerike.

Mah, ki ga uporabljamo v našem podjetju je najvišje kakovosti, prihaja iz Norveške in je ročno nabran in prepariran v skladu s strogimi naravovarstvenimi in zdravstvenimi normativi (ISO 14001 (2004), ISO 9001 (2008). S postopkom preparacije se doseže željena togost oziroma gibčnost mahu, mah se razkuži in očisti, ter po želji obarva. Barve so zaradi varovanja zdravja v mislih narejene na vodni osnovi, na voljo pa je več različnih barvnih odtenkov, ki zajemajo skoraj celotno barvno paleto od zelenih, plavih, rjavih, rdečih, oranžnih, črnih…

Uporaba naravnih materialov v naših prostorih pozitivno vpliva na naše počutje, dekorativni mah pa ima nekaj izjemnih lastnosti:

  • Zaradi svoje rasti/teksture je odličen zvočno izolacijski material.
  • Zaradi poroznosti je sposoben uravnavati vlago v prostoru in deluje tudi kot indikator vlage in preprečevalec previsoke vlažnosti v prostoru; kadar vlažnost v prostoru pade pod 35% mah postane trden, saj »suha« okolica črpa vlago tudi iz njega, ko pa se poveča pa se mah znova omehča in vam na otip daje predstavo o vlažnosti v prostoru.
  • Mah je negorljiv material, o čemer je poročalo tudi društvo SINTEF (norveško pirotehniško društvo, NS-EN ISO 11925-2 (2010).
  • Zaradi svoje oblike, ki posnema miniaturna drevesa učinkuje na nas podobno kot gozd - spodbuja kognitivne sposobnosti.
  • Mah je hipoalergen (zmanjša tveganje za pojav alergijskih reakcij).
  • Ker je prepariran z njim ni dodatnega dela, ne potrebuje zalivanja, ne potrebuje hranil, ne potrebuje posebne nege.
  • S časom ne izgubi privlačnosti.

Edini faktor, ki lahko negativno vpliva na mah je močna, neposredna in dolgotrajna izpostavljenost soncu, zaradi katere lahko postane nekoliko trd na otip, kasneje pa tudi lomljiv. Temu se lahko enostavno izognemo z zasenčenjem oziroma z vlaženjem mahu. Na obstojnost mahu in predvsem njegove barve pa vpliva tudi voda. Ker so barve, ki so uporabljene za barvanje mahu narejene na vodni osnovi, jih lahko daljša in večja izpostavljenost vodi razbarva. Mahu nikakor ni potrebno zalivati.

Zvočno izolacijske lastnosti:

Veliki odzivni čas (reverb) je najpogostejši akustični problem, s katerim se danes soočajo notranjimi oblikovalci in arhitekti. Moderna arhitektura daje prednost pravokotnim prostorom in trdim, ravnim površinam, ki lahko povzročijo prekomerne odzive in dražilne odmeve. Že večkrat so dokazali pozitivne lastnosti (Lund University, faculty of Engineering (LTH), Norveška), mi pa imamo v ponudbi tudi visoko učinkovit absorber zvoka, ki ima dvakrat večjo zmogljivost vpijanja neželenih zvočnih učinkov od povprečja v industriji za izdelke enake velikosti in debeline. Med prednostmi je idealna naravna celična struktura mahu, njegova notranja razpršena razrast in konveksna oblika samega elementa, kar omogoča boljšo absorpcijo iz več kotov. Lahko trdimo, da je mah med najboljšimi zvočnimi izolatorji.

Slika 1:Graf prikazuje količino absorbiranih negativnih zvočnih elementov; temno zelena krivulja predstavlja ploščo velikosti 0,5 m2 iz mahu, siva pa povprečno industrijsko narejeno ploščo enake površine. Vir: Nordgröna, Norveška.

Kako pa je z obliko in velikostjo inštalacij? So kakšne omejitve?

Pri svojem izbori imate skoraj popolnoma svobodne roke. Zgoraj omenjenih barvnih odtenkov je res veliko, več kot 30 in prav vse lahko dobavimo in inkorporiramo v dizajn. Prav tako je svoboda izjemna kar se tiče oblik. Nikakor nismo omejeni zgolj na pravokotne in kvadratne oblike, izdelamo lahko različne like, vijuge, izreze, kombinacijo več tipov… Še na nekaj moramo opomniti, predvsem v navezi z zvočno izolativnostjo. Za preprečevanje zvočnega odboja in drugih neželenih stranskih učinkov pri zvočni distribuciji se uporabljajo konveksne (izbočene) oblike. Po želji lahko naredimo izbočene strukture ali ostale 3D reliefne oblike.

Nekaj namigov:

Ker je uporaba jelenovega lišaja vedno bolj priljubljen dekorativni element v sodobnem dizajnu, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj najizvirnejših kompozicij:

Slika 2: Zgornja slika prikazuje lastnost mahu, ki nam omogoča ustvarjanje pravih umetniških del. Vir: Scandiamoss.

Slika 3: Na zgornji fotografije je prikazana uporaba različnih barv mahu, ki se odlično kontrastno ujemata kot tudi možnost dopolnjevanja z drugimi materijali. Vir: Scandiamoss.

Slika 4: Na zgornji sliki je lepo razvidna uporaba reliefa za doseganje globinske predstave. Vir: Freund Moos Manufaktur.

Slika 5: Na zgornji fotografiji je prikazano odlično skladje, ki se doseže kadar se mah postavi v moderno arhitekturo napolnjeno z rustikalnim pohištvom. Velikost zelene stene deluje pomirjujoče. Vir: Freund Moos Manufaktur.

Slika 6: Kadar se krivulje kombinirajo z rombi se doseže poseben optični efekt. Vir: Gaja Decor.

Slika 7: Dekorativni mah se odlično sklada tudi z modernim pohištvom. Kadar se odločite za nekaj izvirnega in posebnega je mah najboljša odločitev za vas. Vir: Gaja Decor.

Komentiraj

Upoštevajte, da morajo biti komentarji odobreni, preden so objavljeni