VZGOJA IN NEGA RASTLIN

Vzgoja in nega sobnih rastlin, ki rastejo v živih slikah ali notranjih živih stenah se bistveno ne razlikuje od vzgoje in nege sobnih rastlin, katere imamo posajene v loncih.

Tako kot pri ostalih sobnih lončnicah, moramo tudi rastlinam, ki so zasejane vertikalno (v živih slikah ali živih stenah) omogočiti in korigirati ključne dejavnike, ki vplivajo na rast rastlin: svetlobo, vodo in primerno temperaturo.

SVETLOBA

Svetloba je za rastline izjemnega in poglavitnega pomena; primerna osvetlitev pospešuje razraščanje, rastline so lepo obarvane, primerno trdne in olesenele ter pospešeno tvorijo cvetove in nove poganjke. Rastejo bujno.

V kolikor rastlinam ne zagotovimo dovolj svetlobe, bodo rastline rasle v dolžino, bodo krhke in bledo obarvane.

V kolikor v vašem prostoru ne morete zagotoviti dobrih svetlobnih pogojev za uspevanje rastlin v živi sliki ali živi steni, si lahko pomagate tudi z umetno svetlobo. V te namene se uporabljajo plinska in živosrebrna svetila z asimilacijskimi žarki, pa tudi navadne žarnice (40 – 60 W).

Pri izbiri lokacije žive slike ali žive stene skušajte uskladiti svetlobne pogoje katere ponuja izbrana lokacija s svetlobnimi pogoji, ki jih zahtevajo izbrane vrste rastlin.

TEMPERATURA

Temperature, ki so pomembne za rast rastlin se gibljejo:

  • Zahtevne rastline: 18 – 20 °C
  • Srednje zahtevne rastline: 15 – 18 °C
  • Manj zahtevne rastline: 10 – 15 °C.

Za kalitev je optimalna temperatura med 20 – 22 °C, za fotosintezo 25 °C.

ZALIVANJE

Večini rastlin ustreza, če jih zalijemo temeljito ter jih ponovno zalijemo šele, ko se zemlja izsuši. Naš sistem zasaditvenih modulov ima razvit optimalen sistem za zalivanja. Zalivalno korito smo razvili in tehnološko izpopolnili tako, da se izognete vsem težavam *nepravilnega zalivanja.

*Pogosto zalivanje v majhnih količinah ni primerno, saj voda prepoji večinoma le zgornjo, najmanj pomembno plast zemlje, koreninski sistem rastlin pa pri tem ostane izsušen. Še bolj škodljivo je pogosto premočno zalivanje, saj povzroči zastajanje vode in premalo količino zraka v prsti in imajo tako bakterije in glive idealne pogoje za razmnoževanje.

Zalivalni žleb v IKO9 living wall modulu je zasnovan tako, da je zalivanje osredotočeno  predvsem na koreninski del rastlin, vsa odvečna voda pa odteče v zbiralnik vode. Slednjega enostavno izpraznite skozi odtočno cev z zamaškom.

*Odvečno vodo, ki ste jo izpraznili iz zbiralnika ne zavrzite, uporabite jo za naslednje zalivanje.

Komentiraj

Upoštevajte, da morajo biti komentarji odobreni, preden so objavljeni